Modellflyging som hobby

Modellflyging er veldig populært blant nordmenn med interesse for fly. I de senere år har flere fått øynene opp for denne aktiviteten, grunnet introduksjonen av droner og droneflyging. Vi snakker her om flygende doninger uten noen pilot ombord, hvor poenget med flygingen er sport, rekreasjon eller konkurranse. Det finnes mange klubber i landet som driver med modellflyging, og mange av disse er medlem av Norges luftsportforbund (NLF).

Flere av klubbene disponerer sine egne modellflyplasser. Det er ikke noe krav om at du må være med i noen klubb for å kunne fly modellfly, men det har noen klare fordeler. Klubbene fokuserer en del på å skape gode holdninger og ordentlig opplæring. På den måten kan medlemmer fly flyene sine på forsvarlig vis. Når du er innforstått med gjeldende forholdsregler, er modellflyging en gøyal hobby de fleste kan like. Å bli god krever stå-på-vilje, men øvelse gjør som kjent mester.

Noen gode investeringer

For deg som er helt fersk er det kanskje vanskelig å vite hvor du skal begynne. Først og fremst kan du godt skaffe deg en flysimulator du kobler til pc-en. Et godt radiosystem bør også være på plass; finn en som er brukervennlig og har god nok rekkevidde. Det finnes mange flymodeller å velge mellom, men som nybegynner kan du godt skaffe deg en såkalt «høyvinget trainer», som passer godt som treningsfly. Disse har vingene montert på flyskrogets topp, i det som kalles positiv V-form. Ved hjelp av denne retter flyet seg opp på egen hånd i luften, noe nybegynnere trenger.

Du bør også lese deg opp på Li-Po batterier, da disse brukes i modellfly. Ekstra tilbehør som batterilader og et godt mekkestativ kommer du også langt med. Enten du arbeider med flyet ditt på kjøkkenbordet eller du har et eget rom til fritidssysler du bruker, er det en god idé å ha et stativ til mekkingen.