Hva er et modellfly?

Du har sikkert hatt, eller eier, et modellfly som du har stående i bokhylla på soverommet ditt, eller kanskje et med motor, som du prøver engang iblant. Det finnes millioner av modellfly rundt omkring i verden. Noen har en hel samling med det, mens andre har bare et eller to. Et modellfly er vanligvis et ubemanna fly, som er forminska fra en original modell. Dette betyr at flyet er en replika av et eksisterende fly, eller et fly som er diktet opp fra en fantasi. Modellfly er delt og i to grupper: Modeller som kan fly og ikke. De ikke flyvende står vanligvis på pulten eller i hylla. Vi skal se litt nærmere på dette.

Flyvende modeller

Flyvende modeller rangeres fra enkle glidere lagd av tre, skumpolyester, til motordrevne skala modeller, som er laget av materialer som tre, isopor, balsa, bambus, karbonfiber, plastikk og fiberglass. Noen modeller kan være veldig store når det blir brukt til å teste flygeegenskapene av et fullskala design. Flyprodusenter og forskere lager også vindtunneler for å finne ut om de har den rette aerodynamikken til å fly over lengre perioder i forskjellige vindstyrker. Dette blir også tatt i bruk for å teste og utvikle nye modeller. Noen ganger blir bare deler av flyet modellert.

Ikke flyvende modeller

Statiske modeller rangeres fra masseproduserte leker i hvitt metall eller plastikk, til høyt nøyaktige og detaljerte modeller som blir utstilt på museum. Det kreves tusenvis av timers arbeid på å få dette til, avhengig av størrelsen på flyet. Mens andre modellfly kan bli laget hjemme i løpet av kort tid. Det finnes mange forskjellige størrelser man kan bygge, fordi flyene skal stå stille eller bli hengt oppi taket i en snor, så da trenger den ikke å ta stilling til aerodynamikken, som det må gjøres med de flyvende modellene.