FLYFOTOGRAFERING MED MULTIROTOR DRONE MED GPS

Etter og ha prøvd det meste av fly, helikoptere og mye annet.... er det multirotor som er min nye favoritt.  de mest kjente er jo såkalte quad med 4 propeller, men de finnes også i HEXakopter( 6 motor/propeller og Oktocopter som da har 8 motor/propeller)  Okto løfter mest og koster mest. quad løfter minst og koster minst... så min favoritt er da HEXA som har 6 propeller og ligger seg prismessig midt i mellom quad og okto :-)

Nylig har jeg mottatt en Hexa fra Genius Drones. Og den er helt klart det beste jeg har prøvd av multirotor maskiner. 

Det første du legger merke til er kvalitet og stivhet i ramme, samt ryddig og pent montert elektronikk. Det neste er camera rigg som jeg var spent på og denne ser meget pen ut og med børsteløse motor i stedet for servoer til og holde kamera. vil den være mer stabil og nøyaktig.

Første prøvetur: kobler til strøm og venter tålmodig de 15 sekundene den bruker på og få låst posisjon på GPS( føles som 5 minutter, der jeg står og har lyst og fly) gir litt gass og WOW!!!!

Hexa løfter seg opp en meter og hvor jeg parkerer den med "Altitude hold" og jeg merker den vil drive avsted med vinden sidne det blåser ganske mye( 8 m/s) så jeg vipper opp et nivå til på bryter for "GPS hold" og jeg kan med stor glede se at Hexa "parkerer" og blir på sin plass.  Jeg er mildt sagt imponert. Dette er den stødigste riggen jeg har sett fly!

Dette var en smakebit av starten på en ny blogg der vi vil dele litt av våre flyerfaringer med Multirotor.  Som Flyinstruktør siste 20 år i flere flyklubber på vestlandet og som leder i Bergen Modellflyklubb håper jeg at denne info vil være opplysende og til hjelp for andre som vil ta del i denne flotte sporten det er og drive med radiostyrte fly og andre ting som flyr :-)

 FAKTA på drone.

Ramme:         Airframe, klone av DJI med sterkere armer og ramme. Test din egen opp mot DJI (mye stivere=bra)
Kontroller      APM 2.5.2 siste versjon montert på spesialdempet enhet
Programvare  V3 Firmware
GCS Software Mission Planner for Windows og AndroPilot for Android via Radio kopplet med USB OTG (OnTheGo)
GPS               Ublox
Motor             Genius Drones Hemi 22/17 kV925
ESCs              SimonK 30Ah
Propell            8-12 tommers i forskjellige pitch 3.8-5
Batteri og hvorfor 4 cell og ikke 3 celler?  3 eller 4 S batterier avhengig av prop størrelse
Camera gimball  Genius Drones Gopro størrelse med børsteløse GD motorer
Understell        Karbon fiber med stropper og feste til 2 stk. batterier
Radio?             Turnegy 9X (alternativt Futaba T8J)
 

Et par action bilder av et av mine helikoptere.( klikk for større bilde)

Jeg har drevet med flyfoto i 16 år og flydd oppvisning på flere TV kanaler( TV2, NRK, TVN, BTV og diverse andre filmkanaler)

Egentlig tok jeg det første bildet fra helikopter i 1987 da jeg begynte og fly radiostyrt Helikopter. Riktignok med et billig lite compaktkamera med autoutløser på 20 sekunder :-) Siden den gang har jeg hatt hundrevis av fly og mange helikoptere som har vært testet og flydd med til diverse formål.

Her er et av de helikopterene jeg bruker til flyfotografering eller til filming med video. Det er også GPS og OSD(on Screen Display) i utstyret som gjør at du som kunde kan stå på bakken og se nøyaktig høyde og vinkel på bilder som taes. Du får også selvsagt live overført alle bilder som taes, så du fortløpende kan vurdere bildene. 

 

Vi bruker Digital Speilreflekskamera Nikon D200 til og ta bilder. Her får du topp kvalitet på bildene. vi bruker også HD Video til filming om du skulle trenge det.

Vi bruker topp kvalitetsutstyr med backupløsninger for og ha best mulig sikkerhet. På 14 år har vi ikke hatt et eneste uhell på fotoutsyr eller omgivelser :-)

Et par eksempler:  Klikk for større bilder.   Bildene er redusert i kvalitet for og kunne håndteres enkelt her på web. Kunder får mange ganger høyere oppløsning.

Vi kan også stille for og ta bilder til spesielle anledniger eller spesielle steder.  Vi er dyktige fotografer som tar gode bilder i vanskelig lysforhold.

klikk for større bilde.

 

Kjetil@modellfly.no for bestilling av oppdrag. 

Litt mer info om utstyret:

Vi kan stå så langt unna som 1000 meter, men vi liker helst og stå mye nærmere, da det øker sikkerheten.  Typisk står vi kun 50 meter fra der vi flyr og tar bilder.

Futaba R-5014 DPS 14ch 35MHz ReceiverFutaba 12z Radiosystem til og styre Helikopteret. Kjent for og være verdens beste radiosystem med topp sikkerhet mot forstyrrelser.  Vi bruker 14 kanaler til og styre alle funksjoner ombord når vi flyr.  3 kamerasystem krever sitt, samt alle flyfunksjoner og GPS data mm som skal sendes "live" til bakken.

 

Hirobo 90 Freya Helikopteret med en OS 90 motor er meget solid og pålitelig helikopter. Med spesialtunet motor, eksossystem, carbon rotorblader gjør at denne  løfter lett 5kg med utstyr. Flytid 20 minutter pr runde før vi må tanke.  Helikopteret er utstyrt med gyrostabilisert fotorigg som gjør at vi får vibrasjonsfri video og stabile bilder der alle er 100% i fokus.  Helikopteret kan stå i ro "hovre" og kamera kan kjøres uavhengig i både Panorering og tilt.

 

Det andre helikoptert vi bruker er elektromotordrevet og meget stabilt. Det har en motor på 2000watt som gir ekstreme ytelser og er meget driftsikkert. Vi får snart et enda større helikopter til flyfotavdelingen vår.

 

Attached ImageEget live videofeed kamera til og kunne se hva vi tar bidler av. Dette kameraet bruker vi også til navigering der vi ikke kan se helikopteret fra der vi står. VI flyr i "blinde" med hjelp av 3D briller som gjør at vi "er ombord" når vi flyr.

 

3D Briller til flyging på lang avstand for og ha kontroll på det som skjer.

AP-2000i CCPM Mixer & Flight StabiliserVi bruker også autopilot til og styre helikopter i gitt posisjon for bedre og kunne ta stabile bilder.

Div feltutstyr som ladere, monitorer, mottakere og diverse.

Utenom disse hovedkomponentene har vi utstyr som "auto shutter" som kan programeres til og ta bilder for oss uten at noen må står og følge med på kamera og ta bilder mens vi flyr. Da går kamera i auto og tar gjerne opp til 2000 bilder som vi sorterer  for kunder.